Na 2 jaar uitstel in verband met de Corona pandemie, stond de afgelopen dagen (8-11 juni) Tholen en omstreken dan eindelijk in het teken van 75-jaar bevrijding tijdens de Thoolse Havendagen 2022. De inmiddels befaamde “COM-Zeeland Roadshow” was speciaal voor dit evenement uitgenodigd om “acte de presence” te komen geven op de afsluitende dag van dit evenement. Een lid van het organisatiecomité was tijdens een eerdere voorstelling van de Roadshow in 2019 zo onder de indruk geraakt, dat hij ons een specifieke plek aan de Thoolse haven had toebedeeld. Eenmaal aangekomen op de opgegeven coördinaten zijn we begonnen met het in kaart brengen van het voorterrein, waar we direct stuitten op lieden van het Genie Regiment van de Koninklijke Landmacht. De Genie zou de Genie niet zijn als zij nog niet de beschikking hadden over stroom, waardoor zij in de mogelijkheid waren ons een welverdiende bak koffie aan te bieden. Na over en weer wat vriendelijkheden uitgewisseld te hebben, was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Binnen no-time stond de “COM-Zeeland Roadshow” weer als een huis en konden de laatste aanwinsten in de collectie worden aanschouwd.

Voor de gelegenheid hadden we specifiek bivak ingericht waar iedereen die dat wilde, als een marinier te velde geschminkt kon worden en gehesen in een vechtjas, omgehangen met rugzak op de foto kon. Hiervoor dienden al vroeg de eerste gegadigden aan wat voor de rest van de dag een onafgebroken stroom kinderen en hun ouders (opvallend veel moeders!) opleverde die maar wat graag gecamoufleerd en wel over het evenemententerrein wilden paraderen. Het ontvangen promotiemateriaal (en dat was niet te zuinig) was er dan ook half de middag al doorheen gejast.

“Verbondenheid” is een van de kernwaarden van ons Korps. Ook tijdens de Thoolse Havendagen blijkt dat dit voor velen geen loze kreet is, getuige de vele belangstellenden die we gedurende de dag in de tent mochten verwelkomen. Mensen die zich, om wat voor reden dan ook, aangetrokken voelden tot hetgeen tentoongesteld of die simpelweg hun bewondering kwamen uitspreken over ons Korps en zij die er dienen of gediend hebben. Daarbij kwamen vele, soms zeer persoonlijke herinneringen en verhalen naar boven van direct betrokkenen of een van hun naasten. Voor die mensen boden we op dat moment een luisterend oor.

We kunnen als “COM-Zeeland Roadshow team” spreken van een zeer geslaagde dag op een geslaagd evenement, waarbij we ons als COM-Zeeland op zeer positieve wijze aan het voorbijtrekkende publiek hebben kunnen tonen en waarbij we vele (kinder)harten hebben gestolen.