Verslag 2e COM-Zeeland Kampeerweekend

Na maanden van voorbereiding kon COM-Zeeland op vrijdag 7 juni weer haar kampement opslaan op Stadscamping Middelburg, alwaar het een speciaal hoekje van de camping was toebedeeld. Met de Korpsvlag in top als “marker”, wist de hele camping in no-time dat het Korps zijn intrede op de Stadscamping zou doen, hetgeen iedere campinggast een geruststellende gedachte opleverde. Nadat de COM-Zeeland tent was gearriveerd, kon met de opbouw van het kampement worden aangevangen. In tegenstelling tot voorgaande jaren, stond de tent in mum van tijd en dat zonder enige vorm van onderlinge discussie hierover. Jazeker, oefening baart kunst!

Nadat iedereen gearriveerd was, werd er reikhalzend uitgekeken naar de befaamde “blauwe hap” van Riet en Gerrit. Wederom kan niet anders worden vastgesteld dan dat deze voortreffelijk was. Zou een van beiden dan toch over Indisch bloed beschikken? Eenmaal de blauwe hap achter de kiezen, volgde de onthulling van, een in het diepste geheim gebouwde mobiele display. Het mobiele display is een volledig afgewerkte kist op wielen, waarin de paspoppen met daarop diverse Marinierstenues tentoon gesteld kunnen worden. Dit alles volledig in bijpassende Korps Mariniers kleurstelling, belettering en verlichting! Dit alles gefabriceerd door een “enthousiaste burger”, Jeroen Stroo, die het Korps Mariniers een warm hart toedraagt. Het moet gezegd; wat Jeroen in zijn vrije tijd heeft gemaakt, is een knap stukje werk waar COM-Zeeland nog vele jaren plezier aan kan beleven. Bij “de baas” zou dat worden afgedaan met: goed gewerkt!

Na een zeer onstuimige nacht op de camping, waarin we mochten genieten van een typisch Nederlandse voorjaarsstorm, was het op zaterdagmorgen weer vroeg overal. De aanhoudende regen en voor juni begrippen zeer straffe wind maakten dat we ons moesten beramen wat te doen. Zo werd vastgesteld dat diverse activiteiten inmiddels door de organisatie van de Zeeuwse Veteranen Dag (ZVD) afgelast waren, waaronder een optreden van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Na een grondige eigenhandige inspectie terplekke, kwamen we tot de conclusie dat we slechts 1 tent op de Middelburgse markt zouden opzetten en aankleden.

Rond het middaguur trokken we in gelid richting Abdij complex, alwaar we als COM-Zeeland zouden deelnemen aan het Defilé van de ZVD. Deze uitzonderlijke situatie werd door de organisatie van de ZVD toegestaan omwille van het 50-jarig bestaan van COM-Zeeland, later dit jaar. Eenmaal op het Abdij complex aangekomen, hebben we als Zeeuwse Oud-Mariniers detachement (waarvan de meesten geen veteranen status hebben) ons geschikt in de plechtigheden, waarbij we namens COM-Zeeland een krans hebben gelegd voor alle ons ontvallen kameraden waar ook ter wereld. Na de officiële plichtplegingen zijn we als Zeeuwse Oud-Mariniers detachement achteraan aangesloten in het Defilé van de ZVD. Voor ons eindigde het Defilé weer op de Middelburgse Markt, alwaar de veteranen terugliepen naar het Abdij complex.

Eenmaal terug op de Markt, alwaar de COM-Zeeland tent enorm veel bekijks trok van het passagierende publiek, was het nog een erg gezellig onderling samenzijn van oud-mariniers, familie en bekenden. Dat alles onder het genot van een drankje en een zonnetje was inmiddels zijn intrede had gedaan.

Na afloop van de ZVD hebben we onder het genot van een fantastisch verzorgde barbecue op de camping de dag geëvalueerd. Onze eenmalige deelname aan het officiële deel van de ZVD werd van alle kanten zeer op prijs gesteld, hetgeen wij als positief hebben ervaren en waarbij wij ons respect naar alle veteranen van welke “kleur” ook hebben willen betuigen. Uiteindelijk hebben we allemaal, in welk verband ook, ons ingezet voor de Nederlandse driekleur!

            

Allen die dit weekend weer mogelijk hebben gemaakt verdienen een groot compliment!

Bedankt sobats!